عمل جراحی مینی بای پس معده نوعی جراحی لاغری است که شامل ترکیبی از عمل اسلیو معده و بای پس معده محسوب می شود. کاهش وزن با مینی بای پس معده به دو گونه انجام می پذیرد. این جراحی بر خلاف بای پس نرمال، روده کوچک و معده را تنها با یک آناستوموز (نقطه اتصال) به یکدیگر متصل می کند. بنابراین جراحی مینی بای پس معده با نام بای پس تک آناستوموزی نیز شناخته می شود. با بستن میزان بسیار زیادی از حجم معده در جراحی مینی بای پس معده، مقدار غذایی که معده می تواند در خود ذخیره کند را محدود کرده و خالی شدن کیسه معده را به تاخیر می اندازد. این امر باعث می شود تا بیمار برای مدت طولانی تری احساس سیری کند.
نکته قابل توجه این است که جراحی مینی بای پس معده بازگشت پذیر است.
در مینی بای پس، کیسه جدید معده که باریک و بلند است از قسمت دیگر معده جدا شده و بخیه زده می شود. برخلاف اسلیو معده، قسمت باقی مانده از معده، جدا نمی شود و در بدن باقی می ماند. البته مواد غذایی به قسمت تحتانی خط بخیه که بخش کنار گذاشته شده ی معده است، وارد نخواهد شد. معده پس از جراحی باز هم مایع گوارشی و آنزیم های ضروری برای عمل هضم و جذب مواد غذایی را تولید می کند. بخش میانی روده کوچک (۱.۵ متر پس از ابتدای آن) با یک آناستوموز به انتهای کیسه جدید معده متصل می شود. بنابراین در صورت شکست جراحی لاغری می توان تغییرات مینی بای پس معده را به حالت اول بازگرداند.
دکتر احمدرضا کسایی
جراح و متخصص لیپوماتیک و پیکرتراشی در تهران
بیش از 22 سال سابقه جراحی
تماس : ۰۹۹۱۲۵۰۲۹۸۸
مشاوره رایگان (واتساپ) تماس بگیرید اینستاگرام
مینی بای پس معده با بای پس معده چه تفاوتی دارند؟
- در عمل جراحی مینی پس تنها یک آناستوموز (نقطه اتصال معده به روده کوچک) وجود دارد، ولی در بای پس عادی دو آناستوموز (نقطه اتصال معده به روده کوچک و نقطه اتصال بخشی از روده کوچک به خودش) وجود خواهد داشت.
- برای کسانی که از چاقی مفرط رنج می برند، کاهش وزن با این روش بهتر نتیجه می دهد به این دلیل که سوء جذب در مینی بای پس، بسیار قابل توجه تر از بای پس عادی است.
- یکی دیگر از تفاوت های این است که حجم کیسه معده در جراحی مینی بای پس بیشتر از جراحی بای پس خواهد بود. این امر امکان بروز مشکلات و عوارض عمل جراحی را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد.
آیا جراحی مینی بای پس معده موجب کاهش وزن می شود؟
- بیشتر بیماران پس از جراحی مینی بای پس معده به سرعت وزنشان کم می شود و اکثرا این کاهش وزن را حفظ خواهند کرد.
- کاهش وزن بعد از سه ماه: یک سوم وزن اضافی بدن
- کاهش وزن بعد از یک سال: دو سوم تا سه چهارم وزن اضافی بدن
اکثر بیماران بین یک تا دو سال بعد از جراحی مینی بای پس معده وزن بسیار زیادی را کم می کنند. البته پس از این مدت ممکن است مجدد میزان کمی افزایش وزن داشته باشند، اما نتایج بلند مدت جراحی مینی بای پس معده هنوز هم قابل توجه بوده و بیماران به طور متوسط ۷۰ درصد وزن اضافی خود را کم کرده و این کاهش وزن را به مدت ۱۰ سال حفظ می کنند.
نکته مهم و قابل توجه این است که نتایج به طور میانگین محاسبه می شود. بیمارانی که از رژیم غذایی درستی پیروی کرده و به طور منظم ورزش و فعالیت های فیزیکی داشته باشند و همچنین دستورالعمل های پزشکشان را رعایت کنند، می توانند حتی بیش از میزان گفته شده وزن کم کنند.
کاهش وزن با مینی بای پس معده دارای چه مزایایی است؟
همانطور که در مطالب فوق بیان کردیم، جراحی مینی بای پس معده کاملا بازگشت پذیر است. چنانچه فرد پس از جراحی مینی بای پس دچار مشکل خاصی شود و یا به درستی به تغییرات ناشی از آن جواب ندهد، امکان این وجود دارد که تغییرات را به حالت اول بازگرداند. جراحی بازگشت مینی بای پس معده می تواند در طول دوره نقاهت جراحی اول و یا در هر زمان پس از جراحی که بیمار مشکل خاصی داشته باشد، صورت گیرد.
دیگر مزایای جراحی مینی بای پس معده عبارتند از:
- به این دلیل که جراحی مینی بای پس معده از پیچیدگی و دشواری کمتری برخوردار است، هزینه آن از هزینه جراحی لاغری به روش بای، کمتر خواهد بود.
- دوره نقاهت جراحی مینی بای پس معده به طور معمول یک روز است. به این معنا که یک روز طول می کشد تا بیمار به طور کامل از جراحی مینی بای پس معده بهبود پیدا کند.
- میزان کاهش وزن بیمار بعد از عمل جراحی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد متغیر است.
- جراحی مینی بای پس معده کمتر از یک ساعت طول می کشد و از طریق لاپاراسکوپی انجام می گیرد.
- همچنین جای بخیه حاصل از جراحی لاغری به این روش، بسیار کوچکتر از جراحی باز بوده و طی مدت کوتاهی از بین می رود.
- با انجام این جراحی احساس گرسنگی به طرز چشمگیری کاهش پیدا می کند. بیمار به سرعت پس از جراحی متوجه این کاهش اشتها خواهد شد.
عوارض جراحی مینی بای پس معده
یکی از مهمترین معایب این جراحی می توان به ورود صفرا به درون معده و احتمالا به درون مری اشاره کرد. این ریفلاکس مزمن صفرا می تواند منجر به افزایش احتمال اختلال در عادات ماهیانه مرتبط باشد که امکان دارد این امر به بیش از ۳۰ سال ادامه پیدا کند. به این علت است که جراحی مینی بای پس معده هنوز به طور رسمی توسط ایالات متحده آمریکا تایید نشده است. همچنین یکی دیگر از معایب این جراحی علاوه بر سوء جذب روده، می تواند موجب کمبود آهن، کم خونی و اسهال نیز شود.