ژنیکوماستی یا بزرگی سینه در مردان

درمان ژنیکوماستی

از آنجاییکه بزرگ شدن سینه در مردان، عوارضی برای زیبایی ظاهریشان محسوب میشود و از طرفی علت بوجود آمدن این عارضه نیز میتواند مهم باشد میخواهیم در این مقاله به علل، علائم، راه های تشخیص ، درمان ،مراقبت ها و موارد مهم ژنیکوماستی بپردازیم تا در نهایت اگر شما یا اطرافیانتان به این اختلال دچار شدید با آگاهی درست و کامل برای درمان آن اقدام نمایید. پس با ما همراه باشید.

بهترین جراح پیکرتراشی در تهران | بهترین جراح لیپوماتیک در تهران

دکتر احمدرضا کسایی

جراح و متخصص لیپوماتیک و پیکرتراشی در تهران

بیش از 22 سال سابقه جراحی

تماس : ۰۹۹۱۲۵۰۲۹۸۸

مشاوره رایگان (واتساپ) تماس بگیرید اینستاگرام

ژنیکوماستی چیست؟

ژنیکوماستی از اختلالات مربوط به مردان است که در آن پسران و آقایان به دلایل مختلفی، سینه های بزرگ پیدا می کنند. در این موارد پزشک مربوطه با انجام معاینات مختلف علت بوجود آمدن این عارضه را داده و راه درمانی مناسب را تعیین می دهد. این راه ها برای بعضی از بیماران، می تواند دارودرمانی بوده و در بعضی بیماران، نیاز به انجام جراحی می باشد.

در این ویدئو دکتر احمدرضا کسایی درباره نحوه عمل توضیحاتی را ارائه میدهند.

 

علل بوجودآمدن اختلال ژنیکوماستی چیست؟

رایج ترین علت ها می تواند موارد زیر باشد:

  • اختلال در سطح هورمون های جنسی : همانطور که میدانید بدن مردان و زنان تمام هورمون های دو جنس را با مقادیر مختلفی داراست؛ زمانیکه در بدن مردان عدم تعادل هورمون های جنسی ایجاد شود، یعنی مثلا ترشح استروژن افزایش یابد؛ پاسخ بافت سینه به این هورمون، بزرگ شدن آن می باشد.
  • عوارض مصرف دارو : برخی از داروها هستند که میتوانند باعث بزرگ شدن سینه در مردان شوند؛ از رایج ترین آن ها میتوان به این موارد اشاره نمود:
    انتی بیوتیک ها، داروهای ضد اضطراب و ضد استرس، داروهای ایدز، داروهای آنتی آندروژن برای درمان پروستات، بعضی از گیاهان دارویی مثل اسطوخودوس، استروژن ها و …البته توجه داشته باشید که عوارض دارویی برای همه یک مدل نیست . در بعضی افراد ممکن است با توجه به شرایط بدنی آنها، بعضی از عوارض مثل ژنیکوماستی رخ دهد در بعضی دیگر اصلا رخ ندهد.
  • مواد مخدر و مشروبات الکلی : الکل، هروئین، ماری جوانا
  • پرکاری تیروئید : تولید بیش از حد هورمون تیروکسین
  • افزایش سن: بدلیل برهم خوردن تعادل هورمون ها بخصوص در مردان چاق
  • گرسنگی طولانی و یا سوء تغذیه : بدلیل کاهش سطح هورمون تستوسترون و ثبات سطح استروژن و تاثیر بر بافت سینه ها
  • برخی تومورها : در نواحی غده هیپوفیز که مسئول ترشح متناسب هورمون های مردانه و زنانه می باشد.
  • بیماری کبد و کلیه : نارسایی های کلیه که با مصرف داروی سیروز همراه است.
  • استفاده از شامپو و صابون و لوسیون ها ساخته شده با روغن بعضی از گیاهان: درخت چای، اسطوخودوس

 

علائم ژنیکوماستی

علائم همراه با اختلال بزرگ شدن بافت سینه در مردان عبارتند از:

  1. سفت شدن سینه ها
  2. تورم قابل مشاهده در سینه ها
  3. درد در سینه ها
  4. ترشح از نوک یک سینه و یا هر دو سینه

 

 

بیشتر بخوانید : پیکرتراشی شکم و پهلو

 

روش های درمان ژنیکوماستی

درمان این اختلال با روش های ورزش، دارو و جراحی امکان پذیر است.

1- درمان ژنیکوماستی با ورزش

میتوان گفت که این روش تا حدی پاسخگوی درمانی میباشد. در درمان با ورزش حتما باید یک رژیم غذایی متناسب برای کاهش‌ وزن نیز داده شود که همزمان اجرا گردد. در برنامه ورزشی که هدف کاهش وزن در کل بدن بعلاوه تقویت عضلات بدن انجام میشود کم کم، بدن فرد چربی‌های اضافی در بافت‌های مختلف را از دست داده و بدون نیاز به دارو بهبود میابد. معمولا درمان ژنیکوماستی با ورزش معمولا به آن دسته از افراد توصیه می‌شود که در مراحل اولیه این اختلال باشند. حرکاتی مثل: شنا و پرس سینه از جمله ورزش های مناسب این درمان میباشند.

2- درمان ژنیکوماستی با دارو

در این نوع درمان، معمولا تاموکسیفن تجویز می‌شود؛ چرا که این نوع دارو ، کارکرد هورمون استروژن در بدن را بلاک میکند. این دارو جهت معالجه و پیشگیری از سرطان پستان هم مصرف میشود. همچنین می تواند جهت کاهش درد پستان و درمان بزرگ شدن سینه در مردان نیز مصرف گردد. از داروهای دیگر میتوان به: مهارکننده های آروماتاز ( جهت معالجه سرطان پستان و تخمدان در زنان یائسه ) و استفاده از تستوسترون نیز برای مردان در سنین بالاتر که سطح تستوسترون پایین تری دارند نوصیه شود.

3- درمان ژنیکوماستی با جراحی

زمانیکه درمان ژنیکوماستی با ورزش و دارو به خوبی پاسخگو نباشند؛ درمان بصورت جراحی آغاز می‌شود. در این روش بافت های چربی اضافی و متورم در سینه اقا برداشته می‌شود و ظاهری مطلوب به سینه فرد خواهد داد. میتوان گفت درمان با جراحی، آخرین و قطعی‌ترین روش درمان ژنیکوماستی به حساب می آید.

 

انواع ژنیکوماستی در مردان

ژنیکوماستی در نوزادان تازه متولد شده
شاید بالغ بر نیمی از نوزادان پسر بخاطر اثر هورمون استروژن مادرشان با پستان هایی بزرگ بدنیا می آیند؛ اما معمولاً بافت متورم پستان ها در مدت دو تا سه هفته بعد از تولد به حالت عادی برمیگردند.

ژنیکوماستی در دوران بلوغ پسران
بطور معمول بزرگ شدن بافت سینه ناشی از تغییرات هورمون جنسی در دوران بلوغ پسران، اختلالی شایع است. در اکثر موارد، بافت متورم شده پستان ها در طی 6 ماه تا دو سال بدون نیاز به درمان خاصی از بین می‌رود.

ژنیکوماستی در مردان بزرگسال
در این نوع میتوان به جوانان ورزشکار که بافت سینه شان کمی بزرگتر از حد معمول و سفت میشود اشاره نمود.  نوع دیگرعارضه بزرگ شدن بافت سینه ها در مردان بین سنین ۵۰ تا ۶۹ ساله بدلیل افزایش سن، امری بسیار شایع است.

می توان گفت از هر ۴ مرد، دست کم یکی از آنها درگیر ژنیکوماستی خواهد شد.

 

اشکال مختلف سینه مردان در ژنیکوماستی

بر اساس اندازه بزرگی سینه و میزان چربی بوجود آمده در بافت آن ، ژنیکوماستی به چهار درجه تقسیم شده است که از خفیف‌ترین آن در درجه یا گرید 1 تا شدیدترین آن در درجه 4 میرسد.

  • درجه 1 : در این حالت بافت‌های اضافی در اطراف ناحیه رنگی نوک سینه ظاهر میشوند و از نظر شدت بسیار خفیف بحساب می آید.
  • درجه 2 : در این حالت، بافت های چربی سینه کمی گسترده تر شده و از نوک سینه فراتر می رود و بزرگی سینه بطور متوسط است. میتوان گفت این وضعیت خفیف تا برجسته محسوب میشود.
  • درجه 3 : در این حالت بزرگی سینه بیشتر شده و سینه پوست اضافی دارد بطوری که از زیر لباس، این برجستگی مشخص میشود. درواقع،در این حالت، سینه برجسته و قابل مشاهده می باشد.
  • درجه 4 : زمانیکه بزرگی سینه، مشخص و به اندازه سینه بانوان رشد کرده است و پوست اضافی بهمراه دارد؛ بطورکه با لباس هم قابل پوشاندن نیست. که این درجه از ژنیکوماستی، وضعیتی شدید و زنانه محسوب میشود.

اشکال مختلف سینه مردان

تا این قسمت از مقاله از علل مختلف بوجودآمدن سینه بزرگ در مردان، علائم، انواع و روشهای درمان این اختلال صحبت کردیم. اما زمانیکه این عارضه در مردان رخ دهد؛ خیلی از آنها دیگر بدنبال علت بوجود آمدن آن نیستند و بیشتر بدنبال راهکارهای درمان یا جراحی برای برگرداندن سینه ها به حالت قبل می باشند؛ چراکه این موضوع در روح و روان آنان و اعتماد بنفسشان نیز تاثیر گذار است. پس با ما همراه باشید تا چگونگی جراحی ژنیکوماستی را برایتان شرح دهیم.

بهترین جراح پیکرتراشی در تهران | بهترین جراح لیپوماتیک در تهران

دکتر احمدرضا کسایی

جراح و متخصص لیپوماتیک و پیکرتراشی در تهران

بیش از 22 سال سابقه جراحی

تماس : ۰۹۹۱۲۵۰۲۹۸۸

مشاوره رایگان (واتساپ) تماس بگیرید اینستاگرام

جراحی ژنیکوماستی چگونه انجام می شود؟

بابوجود آمدن این اختلال و مشکلاتش کافی است به پزشک متخصص جراحی‌های زیبایی یا عمومی، مراجعه کرده تا برای تشخیص آن اقداماتی انجام شود. پزشک با انجام معاینات، عکسبرداری‌ها و آزمایشات لازم، وضعیت بدن و علل ایجادشونده بزرگ شدن بافت سینه را بررسی نموده و معمولا از شما خواسته میشود تا به یک وزن مشخص برای انجام جراحی برسید. جراحی ژنیکوماستی، روش‌های گوناگونی دارد که بسته به نوع و میزان بزرگی سینه فرو و تشخیص پزشک جراح انجام میشود.

در انواع روش های جراحی ژنیکوماستی می‌توان با ایجاد برشی کوچک در نوک سینه، چربی های اضافی را از سینه خارج کرد. و یا می‌توان از دستگاه لیپوساکشن برای خارج کردن این چربی ها استفاده کرد. شایان ذکر است که جای زخم جراحی در این شرایط که درجه ژنیکوماستی کم است، مشخص نخواهد بود. اما در صورتی که درجه ژنیکوماستی، ۴ الی ۶ باشد، احتمال اینکه زخم بزرگتری پس از جراحی ایجاد شود، وجود دارد.  این جراحی نهایتا دو ساعت بطور می انجامد و میتواند تحت انواع بیهوشی یا بی حسی موضعی انجام می‌شود. پس از انجام عمل جراحی نیاز به بستری شدن در بیمارستان نیست و فرد می‌تواند به خانه برگردد.

نکته مهم: پس از جراحی فرد باید تا ۲ هفته، از پوشیدن لباس های تنگ و چسب خودداری نماید.

 

درمان ژنیکوماستی

مزایای جراحی ژنیکوماستی

اگر بخواهیم واقع بین باشیم؛ بزرگ شدن سینه مردان مشکلات مختلفی را برایشان ایجاد میکند. این مشکلات مثل:

  • خارج کردن بدن از فرم مردانه
  • موجب اظطراب و انزوای آن‌ها می‌شود.
  • عدم حضور در اماکنی مه مجبور به دروردن لباس در آنجا باشند
  • کاهش اعتماد بنفس
  • خودداری از انجام تفریحات ورزشی، آبی و حتی روابط دوستانه و زناشویی

اما مزایای جراحی و درمان عارضه بزرگ شدن بافت سینه در مردان این است که دیگر این مشکلاتی که به سبب بزرگ شدن پستان های بوجود آمده است؛ محو خواهد شد و تغییر شگرفی در سبک زندگی‌ افراد میشود. پس از درمان ژنیکوماستی، آقایان به راحتی امکان حضور در همه این مکان‌ها را پیدا کرده و شرایط روحی- روانی مطلوبی پیدا میکنند.

 

عوارض جراحی ژنیکوماستی

این جراحی مثل هر جراحی دیگری معایبی هم دارد. عوارض عمومی که همه عمل های جراحی دارند و عوارضی که مخصوص این عمل می باشد. این عوارض به شرح زیر است:

  • خطرات بیهوشی و حساسیت بعضی افراد به این مواد
  • خونریزی
  • لخته شدن خون
  • توزم در ناحیه جراحی
  • عدم تقارن سینه ها پس از جراحی
  • از بین‌رفتن موقت یا دائم حس در سینه ها
  • آسیب به رگ‌ها یا ماهیچه‌ها و بافت ها
  • از بین‌رفتن بافت های چربی موجود درسینه (نکروز چربی)
  • عفونت
  • درد

البته باید توجه داشت که خطرات و عوارض ذکر شده ،احتمالی و خیلی بعید هستند و بسته به نوع شرایط هر فرد هم فرق خواهد داشت. شما بهتر است حتما به متخصص و جراح معتبر و مورد اعتماد با عمل های موفق بسیار مراجعه کرده و حتما قبل از جراحی آزمایشات مورد نیاز و توصیه های دکتر را به خوبی انجام دهید و با پرسیدن تمامی سوالات و ابهامات در زمینه های مختلف جراحی ژنیکوماستی، با خیال راحت و آگاهی کامل تحت جراحی قرار بگیرید.

 

مراقبت های بعد از عمل

نکاتی که بعد از عمل، با آن رو برو میشوید و مراقبت هایی که باید برای بهبود هرچه سریعتر انجام دهید عبارتند از:

  1. معمولا و بسته به تشخبص پزشک نیاز به بستری شدن بیمار در بیمارستان نیست و فرد می‌تواند پس از عمل به خانه برگردد.
  2. بعد از جراحی، بطور موقت لوله ای نازک که از زیر پوست بیرون امده است برای جمع آوری خون و‌مایعات اضافی از ناحیه سینه می باشد.
  3. پس از جراحی، درصورت وجود بخیه، پانسمان ارتجاعی بر روی بخیه ها قرار داده می شود که موجب کاهش التهاب و محافظت از قفسه میشود.
  4. نکاتی که پزشک به شما جهت مراقبت هرچه بهتر از بخیه ها و یا مصرف داروها توصیه میکند را جدی بگیریذ و رعایت کنید تا دوران نقاهت بدون عوارض و با موفقیت طی شود.
  5. معمولا تا 2 هفته پس از جراحی، التهاب و کبودی در ناحیه مشاهده میشود که طبیعی است.
  6. برای انجام ورزش توجه داشته باشید که به مدت دو هفته فعالیت سبک انجام دهید و پس از بهبودی کامل فعالیت سنگین را اغاز کنید.
  7. دقت کنید که 4 الی 6 هفته، نباید فشاری به قسمت های بالایی بدن و سینه ها وارد شود.
  8. از پوشیدن لباس های تنگ و چسبان تا دو هفته پس از عمل خودداری شود.